Reklamı Geç
Ankara
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Haiti'de çetelerin kontrolünün artmasıyla ülkesine dönemeyen Başbakan istifa etti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Haiti'de çetelerin kontrolünün artmasıyla ülkesine dönemeyen Başbakan istifa etti
Abone ol
Haiti'de çetelerin şiddet olaylarını artırmasıyla ülkesine geri dönme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Başbakan Ariel Henry, istifasını açıkladı. Haiti'de "Barbekü" lakaplı çete lideri Cherizier ise, ülkenin içinde bulunduğu durumu "kanlı bir devrim" olarak nitelendirerek, mevcut düzenin apartheid benzeri olduğunu belirtti. Bu gelişmeler, Haiti'deki siyasi ve güvenlik krizini daha da derinleştiriyor.

Haiti Başbakanı Ariel Henry, isyancı çetelerin istifa baskısını kabul ederek görevinden ayrılma kararı aldı. Ülkenin çetelerin kontrolü altında savaş alanına dönüştüğü bir ortamda, sokaklar cesetlerle dolarken, Henry tehditler nedeniyle ülkesine dönememiş ve Puerto Rico'da mahsur kalmıştı. Port-au-Prince'te silahlı çetelerin kontrolü ele almasıyla birlikte, Henry'nin istifa etmemesi halinde iç savaş çıkacağı tehdidi yapılmıştı. Ariel Henry, 2021 yılında geçici Başbakan olarak atanmıştı.

Haiti'deki durumu ele almak üzere Jamaika'da düzenlenen bir toplantıda Henry'nin istifa etme kararı duyuruldu. Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, ülkede geçiş hükümetinin kurulacağını belirtti. ABD, Haiti'deki personelinin bir kısmını geri çekme kararı aldı ve Haiti'deki BM Gücü konuşlandırılması için 100 milyon dolarlık bir fon sağlama kararı aldı. Ancak Haitililer, uluslararası BM misyonlarının ülkede yol açtığı kolera salgınları ve cinsel saldırılar nedeniyle uluslararası güçlerin konuşlandırılmasına olumlu bakmıyor.

Ülkede çete lideri olarak bilinen "Barbekü" lakaplı eski polis Jimmy Cherizier, eski devlet başkanının suikasta uğramasının ardından seçimle iktidara gelmeyen Henry'yi devirmeyi taahhüt etmişti. Sokaklar savaş alanına dönüşmüş ve Cherizier, Haiti halkının seçtiği yeni bir liderin olması gerektiğini savunarak, "Bu barışçıl değil, kanlı bir devrim çünkü bir apartheid düzeninde yaşıyoruz" demişti. Birçok Haitili siyasetçi, ülkedeki şiddet nedeniyle yurtdışında yaşıyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye-İsrail İlişkilerinde Kriz Büyüyor: İstek ReddedildiÖnceki Haber

Türkiye-İsrail İlişkilerinde Kriz Büyüyo...

İlk defa deniz yoluyla Gazze'ye insani yardım: Kıbrıs'tan yola çıkan gemide 200 ton gıda bulunuyorSonraki Haber

İlk defa deniz yoluyla Gazze'ye insani y...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar