Reklamı Geç
Ankara
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

Harran Üniversitesi’nden Bilim Dünyasına Önemli Katkı Sağlayacak Bir Proje

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Harran Üniversitesi’nden Bilim Dünyasına Önemli Katkı Sağlayacak Bir Proje
Abone ol
Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü yürütücülüğünde TÜBİTAK Çevre, Atmosfer, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Destek Grubuna (ÇAYDAG) sunulan 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında, “Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA” projesi kabul edildi.

 

Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Rastgeldi Doğan’ın yürütücülüğünde ‘Deprem bölgesinde bina yıkım ve enkaz kaldırma kaynaklı solunabilir partikül madde kimyasal bileşiminin ve sağlık etkisinin belirlenmesi’ konulu projede ülkemizin önde gelen üniversiteleri de yer alıyor.

Proje kapsamında altı farklı üniversiteden dört farklı bilim dalından birçok bilim insanının iş birliğiyle yapılan ve mevcut üniversite altyapıları kullanılan projede; İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin, Prof. Dr. Burcu Onat ile Arş. Gör. Coşkun Ayvaz, Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Bayram ile Dr. Özgecan Kayalar, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aslı Baysal, Aydın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Saygın ile Doç. Dr. Ahu Soyocak, Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu proje ekibinde yer alıyor.

Dünyada depremler, sel ve yangın gibi doğal afetlerin yaşanmasından sonra meydana gelen yıkımların molozlarının kaldırılması esnasından ortaya çıkan enkaz atığının yüklenip taşınması sırasında havaya önemli miktarlarda partiküler madde yayılmakta. Havaya yayılan bu partiküler maddeye maruz kalan çalışanlar ve bölgede yaşayan halk için önemli kronik sağlık problemlerine sebep olma potansiyeli oluşmaktadır. Oluşacak bu solunabilir partiküler maddeye maruziyet miktarının, içeriğinin ve sağlık etkisinin tespiti bu tür gelecekte yaşanacak afetlerde olası halk sağlığı, çevresel risklerin ve alınacak önlemlerin tanımlanmasında Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Rasgeldi Doğan’ın yürütücülüğündeki proje ile ortaya konularak kamuoyu bilgisine sunulacak.

Bu nedenle bu çalışma kapsamında Ülkemizde yaşanan deprem bölgesinde seçilen 5 şehirde yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerinden kaynaklanan partiküler maddelerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin ve içeriklerinin anlaşılması, sağlık ile ilişkili etkilerinin ortaya çıkarılmasının ilk kez ortaya koymayı amaçlaması yönüyle özgün değerler ortaya çıkacak. Elde edilen veriler aynı zamanda, bu alanda oldukça kısıtlı olan literatüre de anlamlı değerler katacak. Yanısıra hava kalitesi kriter alınarak daha sağlıklı, çağdaş ve sürdürülebilir bir kent yaşamı hedefine ulaşma adına bilim dünyasına katkılar sunacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İncirliova’nın CHP ve İYİ Parti’li Belediye Meclis Üyeleri Başkan Çerçioğlu’nu ziyaret ettiÖnceki Haber

İncirliova’nın CHP ve İYİ Parti’li Beled...

Her yaşta şeffaf plak uygulanabiliyorSonraki Haber

Her yaşta şeffaf plak uygulanabiliyor

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar