Reklamı Geç
Ankara
DOLAR32.3926
EURO34.801
ALTIN2431.1

Moskova'da meydana gelen saldırıya ilişkin son durum

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Moskova'da meydana gelen saldırıya ilişkin son durum
Abone ol
Moskova'nın merkezinde bulunan Crocus Belediye Binası'ndaki konser salonuna silahlı saldırganlar tarafından yapılan saldırıda 100'den fazla kişi hayatını kaybetti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki terör saldırısı sebebiyle 24 Mart tarihinde ülke genelinde bir günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Putin, saldırıyı düzenleyen toplam 11 kişinin gözaltına alındığını, bunların içinde saldırıya katılan 4 kişinin de bulunduğunu ifade etti.

Moskova'da Crocus Belediye Binası'ndaki konser salonuna gerçekleştirilen silahlı saldırı hakkında bilgiler gelmeye devam ediyor. En az üç maskeli saldırganın gerçekleştirdiği saldırı sonucunda 60'tan fazla kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi de yaralandı. Fransız haber ajansı AFP, saldırının DEAŞ tarafından üstlenildiğini bildirdi.

Görüntülerde, saldırganların konser alanına girerek otomatik silahlarla ateş açtığı ve en az dört saldırganın tespit edildiği doğrulandı. Binanın büyük bir kısmı yangın nedeniyle zarar gördü ve binlerce kişi saldırıdan kaçarak çatıya sığındı. Yangına söndürme helikopterleri ile müdahale edildiği bildirildi.

Türkiye, saldırıyı kınadı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenler ve yaralananlar için derin bir üzüntü ifade edildi. Açıklamada, "Masum sivilleri hedef alan bu korkunç terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Rus halkına ve hükümetine en içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi yaparak saldırıdan dolayı başsağlığı diledi ve Türkiye'nin kınama mesajını iletti.

Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova'daki Crocus Belediye Binası'nda gerçekleştirilen saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklarken, 60'tan fazla kişinin saldırı sırasında hayatını kaybettiğini bildirdi. Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko ise saldırı sırasında 5'i çocuk olmak üzere toplam 115 kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü ifade etti. Yaralıların 60'ının durumunun ağır olduğu belirtildi.

ABD'nin Moskova'daki saldırı hakkında istihbarat bilgisine sahip olduğu ortaya çıktı. BBC'nin Amerika'daki yayıncılık ortağı CBS, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, DAEŞ'in saldırı hazırlığına ilişkin ABD'nin elinde istihbarat bulunduğunu aktardı. ABD, iki hafta önce Rusya'daki vatandaşlarına yönelik bir uyarı yayımlamış ve "Moskova'da konserler de dahil toplu etkinliklerin hedef alınabileceğine dair bilgilerin değerlendirildiğini" açıklamıştı.

Sosyal medyaya düşen videolarda, konser salonundaki izleyicilerin kaçıştığı, silahlı saldırganların rastgele ateş açtığı görüldü. En az 4 saldırganın saldırıyı gerçekleştirdiği tespit edildi. Videolarda, saldırganların saldırı sırasında lobide yatan insanlara ateş ettiği ve insanların çatıdan yardım istediği görüldü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, terör saldırısında yaralanan herkese acil şifalar dilerken, Devlet Başkanı Yardımcısı Dmitri Medvedev saldırı sonrası "Ölüme ölüm" açıklaması yapmıştı. Saldırıyı gerçekleştirenlerin beyaz bir Renault aracıyla kaçtığı bildirildi. Rusya Soruşturma Komitesi, saldırıyla ilgili silah ve mühimmata el koyduklarını, güvenlik kamerası görüntülerini incelediklerini ve detaylı bir soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Dünyadan birçok ülke, saldırıyı kınadı ve başsağlığı dileklerini iletti. Interpol Genel Sekreteri Juergen Stock, saldırıyla ilgili soruşturmaya destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

Moskova'daki terör saldırısının ardından Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, saldırıda yaralananların isim listesinin Acil Durumlar Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanacağını açıkladı. Kremlin ise saldırıyla ilgili olarak "Putin ile görüşen Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, saldırıya karışan 4 terörist dahil 11 kişinin gözaltına alındığını" duyurdu.

Saldırıda can kaybı 93'e yükseldiğini açıklayan Rusya Soruşturma Komitesi, en az 187 kişinin yaralandığını belirtti. Moskova bölgesi sağlık yetkilileri, saldırıda yaralananlara kan vermek için halkın sıraya girdiğini ifade etti.

Crocus Belediye Binası'ndaki yangın ise 01.00 sıralarında kontrol altına alındı. Moskova Bölgesi Acil Durumlar Bakanlığı, yangına müdahale için 477 kişinin katıldığını bildirdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı suçlaması üzerine Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, suçlamaların kesin bir dille reddedildiği ve Rusya'nın provokatif eylemlerinden kaygı duyulduğu belirtildi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi, saldırganların saldırı sonrası Rusya-Ukrayna sınırını geçmeyi planladığını ve Ukrayna tarafında temaslarının bulunduğunu açıkladı.

Hamas Hareketi, Rusya'daki terör saldırısını kınayarak, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi ve yaralılara acil şifalar temennisinde bulundu.

 

Moskova Bölgesi Sağlık Bakanlığı, saldırıda yaşamını yitiren 93 kişiden 41'inin kimliklerini kamuoyuna açıkladı. Bu listede, en genç kurbanın 33, en yaşlısının ise 71 yaşında olduğu belirtiliyor.

Rusya Soruşturma Komitesi, saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 115'e yükseldiğini duyurdu. Bu acı verici olayla ilgili olarak, Rus istihbarat servisi Federal Güvenlik Servisi (FSB) 4'ü saldırıya doğrudan karışan 11 şüpheliyi gözaltına aldıklarını ve Moskova'ya naklettiklerini açıkladı.

Olayın ardından Rusya Soruşturma Komitesi, elde edilen delilleri ve görüntüleri incelediklerini, genetik, balistik ve parmak izi incelemelerinin yapıldığını belirtti. Bununla birlikte, Rus güvenlik kaynakları, ABD'den alınan bir istihbarat uyarısı olduğunu ancak detaylarının paylaşılmadığını ifade etti.

Moskova'daki güvenlik endişeleri nedeniyle halka açık tüm etkinlikler iptal edilirken, şehrin dört ana havalimanında yüksek güvenlik önlemleri alındı. Bu süreçte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de yakın bir zamanda açıklama yapması bekleniyor.

Uluslararası alanda, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel gibi isimler, saldırıyı en güçlü şekilde kınarken, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de dehşetlerini dile getirdi ve faillerin insan haklarına uygun şekilde sorumlu tutulması gerektiğini vurguladı.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İmamoğlu'ndan 'kabine' tepkisi: 'Şu Ankara'dan gelen 17 arkadaş...'Önceki Haber

İmamoğlu'ndan 'kabine' tepkisi: 'Şu Anka...

"A Milli Takım'da Sakatlık: Rıdvan Yılmaz Aday Kadrodan Çıkarıldı!"Sonraki Haber

"A Milli Takım'da Sakatlık: Rıdvan Yılma...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar