Reklamı Geç
Pursaklar Belediye Başkan Adayı Baram BAŞ
Ankara
DOLAR32.3923
EURO35.1017
ALTIN2326.6

Vatandaşla 35 milyar dolarlık ortaklık

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vatandaşla 35 milyar dolarlık ortaklık
Abone ol
Türkiye Ekonomi Modeli’nin önemli ayaklarından biri de devlete ait baraj, köprü, otoyol, havalimanı ve enerji nakil hatları gibi iktisadi teşebbüslere vatandaşın ortak olması. Areda Survey’in bin 119 kişiyle görüşerek yaptığı araştırmada, “Böyle bir modele ortak olup gelir elde etmek ister misiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 67’si ‘evet’ dedi. Söz konusu modelde Türkiye genelinin baz alınması durumunda büyük bir kaynak oluşuyor. Toplumun yaklaşık yüzde 70’inin ortalama 8 bin TL ile sisteme dahil olmak istediği ortaya çıkıyor. Her Türk vatandaşına 1 hisse satın alma imkanı verilmesi durumunda, yaklaşık 35 milyar dolarlık bir kaynak oluşur.
haber detay

Türkiye Ekonomi Modeli’nde finansal kaynak oluşturmanın önemli ayaklarından biri de devlete ait baraj, köprü, otoyol, havalimanı ve enerji nakil hatları gibi gelir getirici iktisadi teşebbüslere vatandaşı ortak etme planı olarak dikkat çekiyor.

 

Bu adımla; kamuya ait teşebbüslerinden elde edilen ve bütçeye aktarılan gelir paylarına endeksli olarak çıkarılacak borçlanma senetleri piyasaya sunulması hedefleniyor. Yatırımcıların döviz yerine TL bazlı varlıklara olan ilgisini artıracak bu adımın yasal alt yapısını oluşturmak için çalışma yapılıyor.

Vatandaşın bu konuya bakışını ortaya koyan önemli bir araştırma yapıldı. Areda Survey’in yaptığı araştırma vatandaşın bu konuya yüksek ilgisi olduğunu gösteriyor. Areda Survey, Kâr Paylaşım Modeli Araştırması’nı; 2-3 Ocak 2022 tarihlerinde bin 119 kişiyle görüşerek yaptı.

YÜZDE 67’Sİ ‘ORTAK OLURUM’ DİYOR

Hükümetin veya yerel yönetimlerin büyük projelerine vatandaşları cüzi bir miktar ödemeyle ortak etmeyi öngören kâr paylaşım modeliyle ilgili sorulan, “Böyle bir modele ortak olup gelir elde etmek ister misiniz?” soruya katılımcıların yüzde 67’si “evet” cevabı verdi. Katılımcıların yüzde 33’ü ise bu soruya “hayır” cevabı verdi.

EN BÜYÜK İLGİ BARAJLARA

Vatandaşa, kâr paylaşım modeliyle hangi projelere ortak olmak istediği de soruldu. Katılımcıların yüzde 35,7’si elektrik üreten devlet barajlarına ortak olacağını söylerken, yüzde 32,5’i TANAP’a (Azerbaycan-Türkiye doğal gaz boru hattı), yüzde 27,9’u ise devlete ait havaalanlarına ortak olmak istediğini ifade etti. Yüzde 23’ü Yüksek Hızlı Trene, yüzde 22’si, otoyollara, yüzde 22’si 15 Temmuz ve Fatih Sultan Mehmet köprülerine, yüzde 21’i Marmaray’a, yüzde 17’si Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne ortak olmak istediğini dile getirdi. “Hiçbiri” şeklinde cevap verenlerin oranı ise yüzde 28’de kaldı.

Finansman 35 milyar doları bulur

  • Söz konusu modelde Türkiye genelinin baz alınması durumunda büyük bir kaynak oluşuyor. Araştırma sonuçlarına göre toplumun yaklaşık yüzde 70’inin ortalama 8 bin TL ile sisteme dahil olmak istediği ortaya çıkıyor. Her Türk vatandaşına 1 hisse satın alma imkanı verilmesi durumunda, yaklaşık 35 milyar dolarlık bir kaynak oluşur.

Bir hisse yarım altın olsun

  • Projelere 1 hisse alma şartı ile sürekli ortak olumması ve her yıl altın getirisine dayalı kar verilmesi sağlanırsa, 1 hisse bedeli ne kadar olmalıdır?” sorusuna, hisse bedeli 1 yarım altın olsun diyenlerin oranı yüzde 43,6, 1 cumhuriyet altın olsun diyenlerin oranı yüzde 27,1 ve 2 cumhuriyet altın olsun diyenlerin oranı yüzde 29,3 oldu.

Kaynak:Yeni Şafak

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Koronavirüs'te vakaların artması sonucu kısıtama geldiÖnceki Haber

Koronavirüs'te vakaların artması sonucu...

Koronavirüs Vaka, Hasta, ölü sayısı açıklandıSonraki Haber

Koronavirüs Vaka, Hasta, ölü sayısı açık...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar